IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: Предизвикателството за банковия сектор е финализиране на влизането в еврозоната

Политическата криза поставя под въпрос законодателните действия в подкрепа на процеса, коментира управителят на БНБ

20:44 | 19.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За банковия сектор стратегическите предизвикателства са свързани с необходимостта от успешно финализиране на процеса на присъединяване на България към еврозоната. Продължаващата политическа криза поставя под въпрос законодателните действия в подкрепа на процеса. Този коментар направи управителят на Българската народна банка Димитър Радев в най-новия бюлетин на Асоциацията на банките в България .

Според него основен риск пред процеса на присъединяване в определения времеви хоризонт е развитието на политическата ситуация в страната.

Гуверньорът на централната банка напомня, че успехът на процеса предполага в рамките на следващите няколко месеца активни политически консултации с външни контрагенти и мащабна законодателна дейност вътре в страната.

В сянката на политическата криза

В подобна политическа среда напълно основателен е въпросът, какъв трябва да бъде подходът на БНБ и банковия сектор към процеса на присъединяване? Отговорът на този въпрос трябва да отчита две важни обстоятелства, посочва Радев. Първо, независимо от политическата криза, парламентът прие в края на миналата година с близко до конституционно мнозинство решение, с което задължи правителството и централната банка да ускорят подготовката за присъединяване на страната към еврозоната с целева дата 1 януари 2024 г., и второ, БНБ и банковият сектор до голяма степен вече са част от еврозоната след ефективното присъединяване на страната към Европейския банков съюз на 1 октомври 2020 г., посочва той.

По думите му централната банка и банковият сектор трябва да продължат активно със започналата вече техническа подготовка, дори при възможно забавяне в темпа на процеса, в контекста на политическата ситуация през следващите няколко месеца.

Радев уверява, че от позицията на БНБ, подготовката за присъединяването към еврозоната няма да промени рамката или оперативното функциониране на банковия надзор. Той напомня, че вече над две години България е пълноправен член на Единния надзорен механизъм (ЕНМ) след присъединяването към Европейския банков съюз и установяването на тясно сътрудничество между БНБ и Европейската централна банка.

Според управителя в централната банка вече е направена необходимата организация и са заделени ресурси, като от бюджета на БНБ за 2023 г. са определени около 110 млн. лева разходи за дейности специално във връзка с подготовката за еврото, и още около 53 млн. лева в инвестиционната програма на БНБ, свързани с тази подготовка.

Дизайнът на българските евромонети

Сред работните ангажименти попадат изборът на дизайн на българските евромонети, изтеглянето на българския лев от обращение, адаптирането на софтуера на банкоматите за работа с евро, както и предоставянето на европейската валута на банките.

Според Димитър Радев задача с висок времеви приоритет и значителен обществен интерес ще бъде изборът на национална страна на бъдещите български евромонети. Той потвърждава, че с оглед на напредналия стадий на практическата подготовка, налице са аргументи (вкл. по примера на други присъединили се преди нас към еврозоната страни) българските евромонети да възпроизведат дизайна на настоящите ни разменни монети.

Това ще улесни разпознаваемостта и прехода към новите монети в България и ще осигури приемственост в историята на българските парични знаци и утвърждаване на националната идентичност чрез познатите символи на българския лев – вече в мащабите на цялата еврозона и при глобалното разпространение на еврото, коментира управителят на БНБ.

Ролята на банките

Димитър Радев съобщава, че банките вече изпълняват интензивен график с многобройни практически проекти, свързани с присъединяването към еврозоната. Той уверява, че координацията между БНБ и банките е на добро ниво и формира оценката за цялостен напредък в процеса на подготовка за еврото. За целта в централната банка вече пристига периодична и конкретна отчетност от банките, включително и за остойностяване на разходите и за доработки на системите им.

Задачите и отговорностите за банките са очертани в Националния план за въвеждане на еврото, който описва подготовка за дейности, като превалутиране на депозити, кредити, ценните книжа и други финансови инструменти, както и на дялови участия. Преди датата на въвеждане на еврото банките трябва да подготвят информационните си системи за двойно представяне в левове и евро по основни банкови документи и транзакции (салда по сметки, банкови преводи, тегления на банкомат, тарифи за таксите и комисиони, плащания по главници и лихви, лихви по депозитни сметки).

В деня на въвеждането на еврото ще се извърши автоматично преобразуване на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро, отбелязва управителят на БНБ.

Димитър Радев обяснява, че след автоматичното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в полза на банките.

Банките ще имат важни отговорности и при обмяната на банкноти и монети в месеците преди въвеждане на еврото и след това. Например, две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна. В същото време банките ще започнат да снабдяват търговците и “Български пощи” с евробанкноти и евромонети без такса.

След въвеждането на еврото, през първите шест месеца банките и “Български пощи” ЕАД задължително ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро, а след това, до една година вече ще могат да прилагат такса за тази услуга. След изтичане на една година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лева в евро, отново с възможност за прилагане на такса за тази услуга, ще се предоставя от банките по тяхна преценка. БНБ ще продължи да обменя банкноти и монети от лева в евро безплатно и безсрочно.

Законодателните документи

Според Димитър Радев за успешно и навременно присъединяване към еврозоната от значение е приемането на законодателната програма.

Народното събрание вече успя да гласува важни актове, например, промени в Закона за БНБ, свързани с изпълнението на препоръки в предишни доклади на ЕЦБ за оценка на конвергенцията на България. Но трябва да се направят промени, свързани с правната интеграция на БНБ в Евросистемата, както и на Закон за въвеждане на еврото в България, който урежда рамковите принципи, правила и процедури за въвеждането на еврото като официална валута в нашата страна, отбелязва Радев.

Той очаква месеци на пределна мобилизация за банките, БНБ и другите институции, при това, в сложна политическа среда, които могат да предефинират и дадат решаващ импулс за стратегическо развитие не само на банковия сектор, но и на българската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Споко, Радев! До 2043 има още доста време! А и комунистическият ЕС ще се е самоспоминал до тогава. От вдлъбнатотия. Зная, че добре са те мотивирали, но не е нужно толкова да се напъваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още